Υπάρχουν Δηλητήρια στον Αέρα της Κύπρου!

Που χρειάζονται τα ιόντα ζεόλιθου που απελευθερώνονται στο σώμα;
29 Ιανουαρίου 2018
Απόφυγε τον καρκίνο του εντέρου, την Τρίτη Αιτία Θανάτου
9 Μαρτίου 2018
Show all

Υπάρχουν Δηλητήρια στον Αέρα της Κύπρου!

Τι συμβαίνει πραγματικά με την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε στην Κύπρο και τι επακόλουθα μπορεί να έχουν στην ζωή μας και την υγεία όλων μας;

Πως μπορεί αυτή η ανάγκη που έχουμε να αναπνέουμε για να ζούμε να επηρεάζει την ποιότητα της ζωή μας και της οικογένειας μας;

Τι περιέχει ο αέρας που αναπνέουμε;

Πόσο έχει μολυνθεί από τα μεγάλα πυρηνικά ατυχήματα που έχουν συμβεί και από τις βόμβες εμπλουτισμένου Ουρανίου που χρησιμοποιούν στη γειτονιά μας; Τι κατάλοιπα μεταφέρει η σκόνη που πολύ συχνά αναπνέουμε; Πως τα καυσαέρια, οι πυρκαγιές, το κάπνισμα, η βιομηχανία και οι εναέριοι ψεκασμοί μας επηρεάζουν;

Κύπρος: 790 πρόωροι θάνατοι λόγω σκόνης – 2 θάνατοι την μέρα

Κινδυνεύεις; Μήπως μπορεί να είσαι Εσύ το επόμενο θύμα; Τι μπορείς να κάνεις;

Την απάντηση θα μας δώσει η εμπεριστατωμένη έκθεση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και της ΕΤΗΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ  ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ  2014 που έχει ετοιμαστεί το 2017 αναλύοντας τις μετρήσεις από τους 14 σταθμούς που ευρίσκονται στην Κύπρο.


Στον αέρα της Κύπρου υπάρχουν μετρήσεις για τα Οξείδια του Αζώτου (ΝΟ₂), το Διοξείδιο του Θείου (SO₂), το Όζον (Ο₃), το Μονοξείδιο του Άνθρακα(CΟ), τα Αιωρούμενα Σωματίδια (ΑΣ₂.₅ και ΑΣ₁₀), τις Πτητικές Οργανικές Ενώσεις (ΠΟΕ) και τα Βαρέα Μέταλλα .

Πληροφορίες και άμεση επισκόπηση των επιπέδων ρύπανσης του αέρα στη Κύπρο μπορείς να βρεις στην ιστοσελίδα του υπουργείου https://www.airquality.dli.mlsi.gov.cy/

 

Ποιες ασθένειες μπορούν να δημιουργήσουν αυτά τα Χημικά δηλητήρια;

Το πιό εμφανές που έχει καταντήσει ένα πολύ συχνό φαινόμενο είναι η σκόνη. Τα Αιωρούμενα Σωματίδια εναποτίθενται κυρίως στους πνεύμονες και με την πάροδο του χρόνου επιφέρουν σοβαρές βλάβες στην υγεία όπως επιδείνωση της βρογχίτιδας σε ενήλικες και παιδιά, μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των πνευμόνων σε μικρά παιδιά και αιφνίδιο θάνατο σε ηλικιωμένους με καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα. Προβλήματα επίσης μπορεί να εμφανιστούν σε ασθματικούς και σε άτομα με αλλεργίες. Μακροπρόθεσμα, η έκθεση στα αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους πνευμονικούς ιστούς, οδηγώντας σε χρόνια αναπνευστική πάθηση, καρκίνο και πρόωρο θάνατο. Αιωρούμενα σωματίδια από βιομηχανικές πηγές (π.χ. χυτήρια) συνεισφέρουν στον υψηλό ρυθμό εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Τα συμπτώματα χρόνιας πνευμονικής πάθησης συσχετίζονται με τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων και οι συχνότητες των θανάτων συσχετίζονται με τη ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια. Τα παιδιά είναι η πιο ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού. Mελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά εισπνέουν βαθύτερα στους πνεύμονες τους αιωρούμενα σωματίδια σε σχέση με τους ενήλικες. Επιπλέον τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους όπου η ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια είναι συνήθως υψηλότερη σε σχέση με τους εσωτερικούς χώρους, εκεί κινούνται πιο έντονα και οι αναπνοές τους γίνονται πιο γρήγορες και πιο βαθιές. Επίσης, τα παιδιά που ζουν σε περιοχές με υψηλότερες συγκεντρώσεις, εμφανίζουν συχνότερα κρυολογήματα, βήχα και άλλα συμπτώματα τα οποία δεν εμφανίζουν παιδιά που ζουν σε περιοχές με μικρότερη ρύπανση.

Τα βαρέα μέταλλα αποτελούν συστατικά των Αιωρούμενων Σωματιδίων. Τα βαρέα μέταλλα όπως το κάδμιο, ο κασσίτερος, ο μόλυβδος, το κοβάλτιο, το αρσενικό, ο υδράργυρος, ο ψευδάργυρος κ.ά. είναι ιδιαίτερα τοξικά και επικίνδυνα για την υγεία. Τα βαρέα μέταλλα επειδή δεν διασπούνται συσσωρεύονται στον οργανισμό και το περιβάλλον προκαλώντας στον άνθρωπο χρόνιες ή οξείες βλάβες. Με την πάροδο του χρόνου αν αυτή η ποσότητα δεν απομακρυνθεί από το σώμα τότε οι συνέπειες είναι ολέθριες. Έχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη γονιμότητα, προκαλούν καταστροφή των νεφρών και του ήπατος, υπέρταση, πόνους στις αρθρώσεις, δερματοπάθειες, αναιμία, παράλυση στην καρδιά, καταστροφή του νευρικού συστήματος, χρωμοσωμικές αλλοιώσεις και καρκινογένεση.

Για παράδειγμα το αρσενικό έχει θανατηφόρο δόση 0.100g. Αν και οι ποσότητες αρσενικού είναι μικρές της τάξης του 0.000000006 g/m³, ένα άτομο αναπνέει περίπου 15 m³ αέρα την ημέρα δηλαδή  0.000000090g σε ένα χρόνο μπορούν να εισέλθουν 0.00003285g στον ανθρώπινο οργανισμό. Αν κάποιος είναι και καπνιστής ή ζει κοντά σε βιομηχανίες τύπου ASTRASOL η χυτηρίων, τότε η ποσότητα αυτή υπέρπολλαπλασιάζεται. Αν υπολογίσουμε και τα άλλα βαρέα μέταλλα που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και στο περιβάλλον, τότε καταλαβαίνεις γιατί υπάρχουν 3.500 ετήσια περιστατικά καρκίνου στο νησί μας με 36.400 εγγεγραμμένους καρκινοπαθείς με προβλεπόμενη αύξηση 70% σε 20 χρόνια (Ο Φιλελεύθερος –Πρώτη γραμμή- 2 Φεβ. 2018).

Το ποιο αστείο είναι ότι οι ειδικοί μας λένε να μην ανησυχούμε!!! επειδή «ο καρκίνος είναι μια πολύ συχνή ασθένεια σε όλο τον κόσμο και όταν συγκρίνεται η Κύπρος με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα» και επίσης ότι παρά τα 3.500 νέα περιστατικά τον χρόνο, με ετήσια αύξηση 2-3% και 1.200 θανάτους, επιμένουν ότι  «Δεν θέλουμε να πανικοβάλλεται ο κόσμος. Το ποσοστό αύξησης, αλλά και ο αριθμός των νέων περιστατικών σε σχέση με τον πληθυσμό μας είναι ακόμα κάτω από τους μέσους όρους της Ευρώπης» Θεέ και Κύριε! Μήπως μας δουλεύουν; Αυτή είναι η ΖΩΗ ΜΟΥ και Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ.  

Η έκθεση στα Οξείδια του Αζώτου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αίμα, στο ήπαρ, στους πνεύμονες και στην σπλήνα. Στις επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία περιλαμβάνονται οι δυσκολίες στην αναπνοή και οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, οι βλάβες στον ιστό των πνευμόνων και η μείωση του προσδόκιμου ζωής. Μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν καρδιοαναπνευστικές ασθένειες όπως το εμφύσημα και η βρογχίτιδα. Επίσης αντιδρούν εύκολα με τις κοινές οργανικές χημικές ουσίες και το όζον, για να διαμορφώσουν ένα ευρύ σύνολο ουσιών που είναι τοξικές και μπορούν να προκαλέσουν βιολογικές μεταλλαγές.

Οι επιδράσεις του Διοξειδίου του Θείου είναι ποικίλες. Μακροχρόνια έκθεση στο SO2 μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, να τροποποιήσει τον αμυντικό μηχανισμό των πνευμόνων και να επιδεινώσει τυχόν υπάρχουσες καρδιοαγγειακές παθήσεις. Βραχυχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις του SO2 μπορεί να ερεθίσει την αναπνευστική οδό, να προκαλέσει βρογχοσπασμούς, πνευμονικό οίδημα, ερεθισμό στα μάτια και αίσθηση αναπνευστικής δυσκολίας ακόμη και σε υγιείς ενήλικες. Πονοκέφαλος, αίσθημα δυσφορίας και άγχους έχουν επίσης αναφερθεί ως αποτέλεσμα έκθεσης σε υψηλές συγκεντρώσεις του ρύπου. Το SO2 σε συνδυασμό με τα αιωρούμενα σωματίδια, λόγω της κοινής τους δράσης,  μπορεί να προκαλέσει αύξηση του δείκτη θνησιμότητας.

Όταν το όζον εισέρχεται στον οργανισμό με την εισπνοή μπορεί να διαπεράσει όλους τους ιστούς του αναπνευστικού συστήματος. Ως ισχυρό οξειδωτικό αντιδρά με όλα σχεδόν τα βιολογικά υγρά που παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό και τη δομή των κυττάρων (αμινοξέα ενζύμων, ακόρεστα λιπίδια κλπ.) Ανάλογα με τις συγκεντρώσεις και τη διάρκεια έκθεσης μπορεί να ερεθίσει το αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας βήχα, αίσθημα ξηρότητας στο λαιμό και πόνο στο στήθος, φλεγμονή στους πνεύμονες και πιθανή επιδεκτικότητα σε μολύνσεις του αναπνευστικού. Τα μέτρια επίπεδα όζοντος μπορεί να ενοχλήσουν τα μάτια, τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες. Η έκθεση σε χαμηλές συγκεντρώσεις όζοντος έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σημαντική προσωρινή μείωση στην ικανότητα των πνευμόνων να λειτουργήσουν κανονικά, ακόμη και σε υγιείς ενήλικες. Τα παιδιά, ιδιαίτερα αυτά που υποφέρουν από άσθμα, τίθενται περισσότερο σε κίνδυνο από την έκθεση στο όζον. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα όζοντος συνεπάγεται μείωση της ποσότητας του οξυγόνου που αναπνέουμε, γεγονός που επιβαρύνει όσους πάσχουν από καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά νοσήματα και μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση και κίνδυνο θανάτου.

Το μονοξείδιο του άνθρακα αντιδρά με την αιμογλοβίνη του αίματος και παρεμποδίζει έτσι την ικανοποιητική μεταφορά του οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματος μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων, με όλες τις αρνητικές για την υγεία συνέπειες λόγω μη ικανοποιητικής οξυγόνωσης του σώματος με συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, η ζάλη, η υπνηλία και η ναυτία. Σε περιπτώσεις μεγαλύτερης έκθεσης, μπορεί να προκληθεί εμετός, λιποθυμία, κώμα ή ακόμη και θάνατος, ανάλογα με το βαθμό έλλειψης οξυγόνου. Υγιή άτομα εκτεθειμένα σε υψηλά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα, μπορεί να υποστούν προσωρινή μείωση της πνευματικής τους διαύγειας καθώς και της όρασης τους. Τα μέρη του σώματος που επηρεάζονται περισσότερο είναι εκείνα που εξαρτώνται από τη σταθερή παροχή οξυγόνου όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά και το αναπτυσσόμενο έμβρυο στις έγκυες γυναίκες.  

Τέλος, οι Πτητικές Οργανικές Ενώσεις είναι τοξικές χημικές ενώσεις. Το βενζόλιο που προέρχεται από την βενζίνη είναι ιδιαίτερα τοξικό. Όταν εισπνέεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ταχυκαρδία, πονοκεφάλους, σύγχυση, αναισθησία, ακόμη και θάνατο. Μακροχρόνια έκθεση σε βενζόλιο έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και κυρίως στο αίμα. Καταστρέφει το μυελό των οστών και μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αναιμίας, να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία και να μειώσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνοντας τις πιθανότητες μολύνσεων. Το βενζόλιο θεωρείται καρκινογόνο για τον άνθρωπο και μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση λευχαιμίας.

Οι επιδράσεις των στοιχείων αυτών στο περιβάλλον είναι επίσης τεράστιες και συμβάλλουν στην περεταίρω δηλητηρίαση του νερού και της γης. Η όξινη βροχή έχει έντονες επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα (δάση, υδροβιότοπους, έδαφος, καλλιέργειες), σκοτώνοντας άμεσα ή έμμεσα διάφορες μορφές ζωής, αλλά και βλάπτοντας άμεσα την ανθρώπινη υγεία.  

Σε γενικές γραμμές η ποιότητα του αέρα στην Κύπρο ευρίσκεται μέσα στα επιτρεπτά όρια. Αυτό από μόνο του δηλώνει ότι δεν μας σκοτώνουν άμεσα αλλά μας δηλητηριάζουν σιγά – σιγά αφού όσο τα χρόνια περνούν συσσωρεύονται στον οργανισμό μας. Όσο είμαστε νέοι αντέχουμε, αργότερα αρρωσταίνουμε ή πεθαίνουμε.

Δεν είναι επιλογή να μην αναπνέεις.

Δεν είναι επιλογή να κυκλοφορείς με μάσκα οξυγόνου.

Δεν είναι επιλογή η απομόνωση σε ένα δωμάτιο με φίλτρα αέρος

Ποια είναι η επιλογή σου; Τι σκοπεύεις να κάνεις;

Μπορείς να ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ την ΖΩΗ, ελαχιστοποιόντας τον κίνδυνο της αρρώστιας.

  1. Καθάρισε τον αέρα που αναπνέεις στον χώρο σου και
  2. Καθάρισε την τροφή σου απο όλα τα δηλητήρια και τις τοξίνες

Εξετασε τα στοιχεία και τις επιστημονικές πληροφορίεςπου ευρίσκονται στον ιστοτόπο μας και θα μάθεις πως μπορείς να βοηθήσεις την ίδια σου την ζωή να επιβιώσει μέσα σε αυτό το τοξικό περιβάλλον που ευρίσκεται γύρω σου.

Η ζωή είναι γλυκιά και η υγεία πάνω απ’ όλα

“ Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν.”  –Ιπποκράτης, Πατέρας της Ιατρικής

Με τον ζεόλιθο, Μπορείς να ζεις χωρίς φόβο γιατί καθαρίζει την Τροφή, το Νερό και τον Αέρα!

Ο ζεόλιθος είναι πηγή ζωής και Υγείας!

Comments are closed.

el Ελληνικά
X